Algemeen

Kunnen keramieken bloemen tegen vorst?

Hoewel keramiek over het algemeen duurzaam en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, blijven bloemen van keramiek kwetsbaar voor vorst in combinatie met nattigheid. Hier zijn enkele redenen voor:

  1. Poreusheid van keramiek: Keramische materialen kunnen van nature poreus zijn, wat betekent dat ze kleine openingen en poriën hebben. Wanneer water in deze openingen sijpelt en vervolgens bevriest, kan het uitzetten en druk uitoefenen op het keramiek. Dit kan leiden tot scheurtjes of barsten in het materiaal.
  2. Bevriezing en expansie: Water heeft de eigenschap dat het uitzet wanneer het bevriest. Als er water in de poriën van keramiek of tussen de bloemblaadjes aanwezig is en het bevriest, kan het uitzettende water de structuur van het keramiek beschadigen. Dit geldt met name wanneer er herhaalde cycli zijn van bevriezen en ontdooien, wat kan leiden tot tot scheuren of breuken in het keramiek.

Om bloemen van keramiek te beschermen tegen vorst en nattigheid, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die kunnen worden genomen:

  1. Beschutting bieden: Plaats keramische bloemen op beschutte plaatsen waar ze niet rechtstreeks worden blootgesteld aan de elementen. Een afdak, kapschuur of veranda kan dienen als een geschikte locatie.
  2. Binnenshuis bewaren: Als vorst wordt verwacht of als de bloemen niet worden tentoongesteld, is het raadzaam om de keramische bloemen binnenshuis op te bergen. Dit voorkomt blootstelling aan winterse omstandigheden.
  3. Afdekken: Als de bloemen niet naar binnen kunnen worden gehaald, kan het helpen om ze af te dekken met een beschermend materiaal, zoals een plastic hoes of doek. Dit kan de bloemen beschermen tegen vocht en vorst.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle keramische bloemen hetzelfde zijn. Sommige keramische bloemen kunnen beter bestand zijn tegen vorst en nattigheid dan andere, afhankelijk van het gebruikte keramische materiaal en het productieproces.
Wij hebben een onderverdeling gemaakt van bloemen die wel en die niet tegen (droge) vorst kunnen. De bloemen van de keramisten Adrian, María en Zsuzsa zijn op extra hoge temperatuur afgebakken en deze zijn beter bestand tegen weersinvloeden. Al blijft het bij deze bloemen raadzaam om ze te beschermen tegen de combinatie van vocht en vorst om langdurig te blijven genieten van de keramische bloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *